מה זה דומיין?

מה זה דומיין, איך נחבר אותו, איך קונים אותו, איפה כדאי לקנות אותו ועוד. הסבר פשוט בגובה העיניים שכל אחד שיכול להבין.
what-is-a-domain

מה תגלו במאמר הזה?...

דומיין הוא למעשה כתובת האתר (לדוגמא : www.site.com). הוא מכיל שלושה חלקים שונים ומהווה את מאפיין הזיהוי הייחודי שמבדיל בין האתר שלכם לבין האתרים ברשת. קניית הדומיין היא הצעד הראשון בתהליך בניית אתר אינטרנט וניתן לבצע אותה דרך רשמי דומיינים שונים המציעים שירות זה.

כתובת האתר מתפקדת כמו מספר תעודת זהות עבור אתרים. כמו שאין אפשרות שיהיו שני אזרחים במדינה עם אותו מספר תעודת זהות (למרות שאולי יכול להיות להם את אותו השם) כך גם לא יכולים להיות שני אתרים שיש להם את אותה הכתובת גם אם מדובר על שני אתרים שהם כמעט זהים לחלוטין או אפילו שייכים לאותה חברה. לאחר שנבחר דומיין לאתר לא ניתן לשנות אותו ללא תהליך טכני ארוך ומורכב, ולכן בוני אתרים ממליצים להתייחס לדומיין כדבר שלאחר שבחרנו אותו לא ניתן לשנות אותו.

למה עניין הדומיין הוא כל כך קריטי?

קניית הדומיין היא צעד מאוד חשוב בגלל שהיא זו שהופכת את אתר האינטרנט לכזה נחשב מבחינה חוקית לשלכם. בניגוד לדפים ברשתות חברתיות (כדוגמת פייסבוק ואינסטגרם) ששייכים להנהלה של פייסבוק, ובניגוד לאתרים שניתן להקים על פלטפורמות חינמיות (כמו וויקס או wordpress.org) ששייכים מבחינה חוקית לאותה לפלטפורמה, אתר שנבנה על דומיין עצמאי שייך לכם. מה שזה אומר בפועל זה שאתם יכולים לקבוע את התכנים שיהיו בו, את המראה והעיצוב שלו, וכל דבר שתרצו ללא שום הגבלה ובלי להיות חייבים דין וחשבון לאף אחד.
לא פעם יצא לי לשמוע על דפי פייסבוק שנסגרים, פרופילים שנחסמים או קמפיינים פרסומיים שמורדים בגלל הפרות של מדיניות הפרסום בפייסבוק וזאת ללא שום התראה מראש או כל פיצוי לבעל העסק שנפגע מכך. כאשר האתר נמצא על דומיין ששייך לכם אתם יכולים להיות בטוחים שלכם זה לא יקרה.

מעבר לכך אתר שבנוי על דומיין עצמאי מראה על חברה רצינית ויציבה שיכולה לאפשר אתר אינטרנט מקצועי. מאחר וכיום כל כך קל לפתוח עמוד ברשת חברתית או להקים אתר פשוט על אחת מהפלטפורמות החינאמיות, אתרים שיש להם שיש להם דומים עצמאי בהחלט נבדלים ברמת היוקרה וברמת הרצינות שהם מקנים לעסק שאותו הם מייצגים.

היכן ניתן לרכוש דומיין לאתר

את הדומיין לאתר ניתן לרכוש דרך רשמי דומיינים שמחוברים לאיגוד האינטרנט הישראלי ומציעים שירות של רישום הדומיין תחת שמכם. ברגע שמתבצעת בקשה לרישום, רשם הדומיינים פונה אל איגוד האינטרנט הישראלי ומתאם רישום של כתובת שנבחרה תחת השם של הבן אדם שרכש אותה. תהליך כזה יכול לקחת בין יום ליומיים בממוצע.

מדובר על שירות יחסית זול שעולה כמה עשרות שקלים בשנה. המחירים שאני נתקלתי בהם, נכון לכתיבת שורות אלה, הוא בן 55 שקל ל 120 שקלים בשנה והם מתייחסים לקניית דומיין ישראלי דרך חברות ישראליות. אם מבצעים קניית דומיין בינלאומי דרך חברה בחול ניתן להגיע למחיר של כמה שקלים בודדים בשנה הראשונה. בתוך שנה אנו מגיעים למצב של תפוגת דומיין, כלומר לאחר שנה יש לבצע רישום מחדש לשנה נוספת בכדי להמשיך לכהחזיק בבעלות. חשוב לציין שבניגוד לשירותים אחרים בעולם האינטרנט רישום הדומיין אינו נבדל באיכות שלו ככל שהמחיר עולה או יורד. מדובר בפעולה יחסית פשוטה של ביצוע רישום שהיא בעיקרה בירוקרטית ולכן השירות שניתן בכל אחד מרשמי הדומיינים הוא זהה כמעט לחלוטין.

איפה הכי מומלץ לרכוש אחסון?יתרון בולטבדוק באתר החברה
BOXאפשרות לרכוש את הדומיין והאחסון ביחד
Hostingerמחירים זולים במיוחד לדומיינים ישראלים
Mynames
אפשרות לרכוש דומיין בינלאומי יחד עם חבילת אחסון
Godaddyהחברה הפופולרית ביותר לקניית דומיינים בינלאומיים

מה החלקים שמרכיבים את מבנה הדומיין

לדומיין ישנם שלושה חלקים שצריך להכיר. הראשון הוא החלק ההתחלתי של הדומיין, השני הוא הגוף, והשלישי הוא הסיומת. בוא נבחן אותם לעומק

ההתחלה של הדומיין

החלק ההתחלתי של הדומיין כולל שני מרכיבים עיקריים – הראשון הוא http/https, והשני הוא WWW

  1. HTTP הוא ראשי תיבות של hypertext transfer protocol, ובעברת פשוטה, נוהל להעברת מסמכים היפרטקסט. HTTP מציין שמדובר על מסמך שכתובים בשפת HTML ופתוח להעברה לגולשים דרך רשת האינטרנט. אני מודע לכך שכרגע שההסבר הזה הוא לא הכי פשוט אבל זה בסדר, החלק שבאמת קריטי בסיפור הזה הוא ההבדל בין HTTP לHTTPS. התוספת של האות S מייצגת את המילה Secure ומעידה על כך שמדובר באתר מאובטח. אתר מאובטח הוא אתר שפרטי הגולשים שמגיעים אילו נשארים בתוך בתוכו ואינם חשופים לשום צד שלישי. זהו אלמנט קריטי מאחר ובשנים האחרונות ניתן לראות מגמת עליה בכמות הפרטים שגלשים משאירים באתרים כדוגמאת השם, הטלפון והאימייל באתרים של חברות בכדי שאלו יצרו עימם קשר או פרטי כרטיס האשראי באתרי חנויות כאשר מתבצעת רכישה.
    לכן גלישה באתרים מאובטחים היא קריטית להבטחת חויית גלישה טובה למשתמש וגם עבור תעדוף בדירוג בגוגל.
    חשוב להבין שלא מדובר על אבטחה נגד פריצות לאתר, כלומר לא מדובר על סוג אבטחה שמגן גם על בעלי האתרים מפני גורמים עוינים שמנסים לפרוץ אילו בכדי להפיל אותו או לשתול בו תכנות זדוניות, מדובר אך ורק על אבטחה עבור הגולשים שמגיעים לאתר כדי שהפרטים שלהם לא יזלגו ממנו.
  2. החלק השני של ההתחלה של הדומיין הוא WWW, שמייצג את ראשי התיבות world wide web, ובעברית "רשת כלל עולמית". וזוהי תוספת ישנה שניתנה לאתרים עוד בתחילת הדרך של עולם האינטרנט וכיום ישנם אתרים שכתובתם מכילה WWW ויש כאלו שלא ואין בינהם שום שוני.

גוף הדומיין

זהו החלק הכי חשוב בבחירת שם הדומיין לאתר והוא צריך לייצג את השם של העסק, החברה או הגוף שעבורו נבנה האתר. לדוגמה גוף הדומיין של האתר שלי הוא kfirmenashe כלומר הוא קרוי על שמי וזאת מאחר והוא מייצג אותי ואת העסק הפרטי שלי.

סיומת הדומיין

סיומת של הדומיין מעידה על מאפיינים אוניברסלים של האתר ומתחלקת לשני חלקים

  1. החלק הראשון מעיד מאפיינים מגזריים, כלומר, האם מדובר באתר שמשתייך לחברה, מלכר, גוף ממשלתי, רשות מוניציפלית ועוד \
  2. החלק האחרון מעדי על מאפיין אזורי או מדינתי של האתר

דוגמה טובה לכך היא סיומת CO.IL. החלק הראשון הוא CO שזהו קיצור של המילה Company או חברה באנגלית, וזוהי העדות לכך שהאתר שייך לחברה בסקטור הפרטי. החלק השני הוא ה-IL, קיצור של ISRAEL, ומעיד על המדינה שאליה משתייך האתר והחברה שמאחוריה.

ישנם הרבה סוגים של סיומות שכל אחת מהן מצביעה על מאפיין אחר, ניתן לראות את הרשימה המלאה כאן

התחלה-גוף-וסיומת-של-דומיין
חשוב להבין את כל חלקי הדומיין השונים לפני שמצבעים רכישה שלו בפועל

אז אחרי שהבנו מה זה דומיין, בוא נתרגם את זה לפעולות

קניית דומיין לאתר

התחנה הראשונה בכל בניית אתר אינטרנט היא קניית הדומיין. העלות של קניית הדומיין היא לא יקרה בכלל ומהווה חלק קטן ביותר מהעלות של בניית אתר, אבל חשוב מאוד לדעת לפני קניית דומיין – ברגע שקניתם דומיין וקבעתם את כתובת האתר, לא קל בכלל לשנות אותה! כל שינוי שתנסו לעשות בנושא זה לאחר שקניתם יצרוך מכם לבצע פעולות כמו הפניה לדומיין אחר והעברות של בסיס נתונים, שבתרגום למילים פשוטות – זה כאב ראש שאתם לא מעוניינים בו. הנקודה היא פשוטה, תחשבו טוב איזה דומיין אתם רוצים לאתר שלכם ורק כאשר אתם בטוחים ב100% בבחירה שלכם, רכשו את דומיין והתחילו לעבוד עליו.

איך נבחר שם לדומיין?

  1. נתחיל מהסיומת. אם האתר שלכם הוא אתר ישראלי שפונה בעיקר לקהל ולשוק הישראלי כוונו לעבר דומיין שהסיומת שלו תהיה "co.il." . אם מדובר על אתר בינלאומי כוונו לסיומת "com." חושב לציין כי אתרים ישראלים ניתן לקנות רק אצל רשמי דומיינים ישראליים ובעוד שדומיינים בינלאומיים ניתן לקנות גם אצל רשמי דומיינים ישראליים וגם אצל רשמי דומיינים בינלאומיים.
  2. השם הפרטי של האתר – אם אתם מעוניינים להקים אתר תדמית לעסק שלכם, באופן טבעי תטו לבחור את שם העסק כשם של הדומיין, וזה טבעי ובסדר גמור. עם זאת, הסיפור לא דווקא יסתיים בזה, מדוע? כי הרבה פעמים, למרות שהחלטתם על שם דומיין שאתם מעוניינים בו ושלמים איתו, יסתבר לכם שמישהו אחר כבר "תפס" את הדומיין הזה, קנה אותו ובנה את האתר שלו עליו. לכן, כדאי מאוד שיהיו לכם כמה שמות אפשריים בארסנל שלכם ולא רק אופציה אחת. תמיד העדיפו שם פרטי קצר ככל הניתן, כך שיהיה קל יותר לזכור ולהקליד אותו. אם יש לכם אפשרות לשם דומיין בעל שני הבאות בלבד, העדיפו אותה. ככל שזה פשוט יותר ככה זה טוב יותר.

תיבת אימייל עצמאית תחת הדומיין

כאשר רוכשים דומיין ניתן גם לקבל שירות נוסף של רכישת כתובת אימייל תחת שם הדומיין. לרוב האנשים ישנו אימייל של gmail או של ספק שירות אחר שנותן את האפשרות לתיבה שממנה נשלחים ומתקבלים מכתבים, אך תיבות אילו אינן שייכות למשתמשים שלהם אלא לספקי שירות. בדיוק כמו שפייסבוק יכולה כל עמוד שעולה על רוחה, כך גוגל יכולה להשבית את שירות האימיילים של Gmail, שאותו היא מפעילה ולסגור את התיבה שלכם. לכן, כדי לוודא שיש לכם בעלות מלאה לא רק על האתר שלכם אלא גם על הדיוורים שקשורים בו. פתיחת תיבת אימייל כזו ניתנת לעשות דרך ממשק האחסון שזהו הצעד השני שצריך לבצע, לאחר קניית דומיין, בכדי להקים את אתר האינטרנט.

שאלות נפוצות על קניית דומיין

איגוד האינטרנט הישראלי הסמיך מספר גופים פרטיים שמציעים קניית דומיינים דרכם במחירים שונים. פשוט רשמו בגוגל "קניית דומיין", פתחו את התוצאות שעולות לכם והחליטו היכן אתם רוצים לקנות את הדומיין. דרך רשמים אלו גם תוכלו לבדוק אם הדומיין שבו אתם מעוניינים פנוי לרכישה.

כאשר מדובר על רישום דומיין אין הרבה הבדל בין השירות שהרשמים יכולים לתת מאחר וכולם עושים בדיוק את אותה הפרוצדורה של לרשום את הדומיין באיגוד האינטרנט הישראלי יחד עם הפרטים של בעליו. לכן, עניין המחיר הופך לקריטריון המכריע, מי שמציע את שירות קניית הדומיין במחיר הזול ביותר הוא הרשם המועדף.

כן בהחלט. תוכלו ליצור קשר עם רשם הדומיינים אילו אתם מעוניינים להעביר את הדומיין שלכם ולבקש ממנו הנחיות לביצוע הפעולה.

נכון לכתיבת שורות אלו דומיין ישראלי עולה 60-120 שקלים לשנה.

נכון לכתיבת שורות אלו מחיר של דומיין בינלאומי מתחיל ב-3.5$ לשנה

לקראת סיום השנה לרכישת הדומיין תקבלו מספר התראות במייל לחידוש הדומיין לשנה נוספת או יותר. אם תבחרו לא לחדש הדומיין הופך להיות חופשי שוב וכל אחד אחר יכול לקנות אותו

מהרגע שביצעתם תשלום והזמנתם את הדומיין לוקח בין כמה שעות עד שלושה ימים לרשם הדומיינים לבצע את הרישום. ברגע שהתהליך הושלם נשלח מייל מסודר לכתובת שנתתם לרשם הדומיינים ובו כל הפרטים של הדומיין שנרשם, כולל שם משתמש וסיסמא לאזור אישי באתר של רשם הדומיינים שבו תוכלו לנהל את הדומיינים שרכשתם.

עדיין, לא אתם זקוקים גם לאחסון של האתר והתקנה של מערכת ניהול כמו וורדפרס תוכן בכדי להתחיל לעבוד עליו.

לקוחות ממליצים

מוזמנים להתרשם מכל חוות הדעת עליי
כמקדם אתרים מומלץ

ניתן גם להשאיר פרטים בטופס הבא

מתעניין בבנייה או קידום האתר שלך? מוזמן לשיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות!

בוא נגלה איך נגיע יחד למקום הראשון ונביא הרבה לקוחות חדשים לעסק שלך.

אולי יעניין אותך גם...

seoorppc
איך לקדם אתר בגוגל?
כפיר מנשה

קידום אורגני או ממומן – מה יותר כדאי?

מתלבטים בין קידום אורגני לקידום ממומן? המאמר מסביר את ההבדלים, היתרונות והחסרונות של כל שיטה, ומסייע בבחירה המתאימה לעסק שלכם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן