אחת ולתמיד – וורדפרס או וויקס?

זו אחת השאלות הנצחיות של בעלי עסקים שמעוניינים להקים אתר. אין מערכת יותר טובה אבל יש את זו שתתאים יותר לכם ספציפית. כנסו להשוואה המלאה.
וורדפרס-או-וויקס

מה תגלו במאמר הזה?...

כמעט כל בעל עסק שמתחיל לחקור את השדה של בניית אתרים שומע על פלטפורמות שונות שעליהם מומלץ או מומלץ פחות להקים אתר. מאחר ובשלב החקירה הראשונית לקראת בניית אתר הידע שיש על הנושא הוא דיי דל, ומאחר וההחלטה על הפלטפורמה היא קריטית להמשך כל תהליך הבנייה, כדאי לעשות תכנון והשוואה יסודיים בין הפלטפורומות השונות כדי לקבל את ההחלטה הטובה ביותר. העניין הוא שאין בהכרח פלטפורמה שטובה יותר מהשניה, אלא יש פלטפורמות שיותר מתאימות במקרים שונים. לכן, צריך להבין באילו תנאים כדאי יותר לבחור בכל פלטפורמה ואיזה מהם תתאים הכי הרבה למקרה הספציפי של העסק שלי.
במאמר הזה אסקור את היתרונות והחסרונות הגדולים של שני הפלטפורומות הפופולריות ביותר כיום בשוק – וורדפרס וויקס ואנסה להראות באילו תנאים הכי כדאי לבנות את האתר בכל אחת מהם.

וורדפרס או וויקס – קוד פתוח אל מול קוד סגור

בכדי להבין את ההבדלים בין וורדפרס לוויקס צריך להבין את המאפיין המרכזי שמבדיל בינהם. המאפיין הוא סוג המערכת מבחינת הקוד, כאשר וורדפרס היא מערכת המבוססת על קוד פתוח בעוד וויקס היא מערכת המבוססת על קוד סגור. יש באתר מאמר מפורט על נושא זה, אבל אתן דוגמא טובה להבדלים בין שני סוגי המערכות גם כאן.

אני מאוד אוהב את ההשוואה בין טלפונים של אפל (אייפון) לבין טלפונים שמובססים על מערכת אנדרואיד (גלקסי שיומי וכל השאר). כאשר קונים טלפון חדש הוא לרוב מגיע אלינו כאשר מותקנים עליו רק פונקציות ואפליקציות בסיסיות של מערכת ההפעלה. בכדי להפוך את הטלפון לכזה שמותאם בצורה מדויקת לצרכים שלנו אנו צריכים להתקין אפליקציות נוספות כמו וואצאפ, ג'ימייל, אפליקציה של חשבון הבנק שלנו, וואינט ועוד. כל אחד מתקין את האפליקציות שבהם הוא נוטה להשתמש ובסוף כל ההתקנות הללו כמעט ואין אף טלפון שנראה דומה לשני.

כל מי שאיי פעם התעמק טיפה בהבדל בין אייפון לבין אנדרואיד בעניין האפליקציות הבין שבאייפון, כל אפליקציה שמוצעת באפ-סוטר עברה תחת בקרה ובדיקה של הצוות של אפל שהיה צריך לאשר אותה. כלומר, לא כל אפליקציה שנבנית יכולה להיות מוצעת למשתמשי איפון. היא קודם כל צריכה לעבור הליך בירוקרטי של אפל ורק לאחר מכן היא יכולה להיות מוצעת למשתמשי אייפון. מערכת כזו נחשבת למערכת סגורה, כלומר אין כניסה לשום דבר מבחוץ שלא נבדק ואושר. באנדרואיד העניין שונה לחלוטין, כל מתכנת שבונה אפליקציה יכול להציע אותה בחנות האפליקציות של גוגל (גוגל פליי) וכל משתמש שיש ברשותו טלפון שעליו מותקנת מערכת ההפעלה אנדרואיד יכול להוריד אותה. מערכת מסוג כזה נקראת מערכת פתוחה, כלומר אין כל חסם, מגבלה או בירוקרטיה בכדי לאשר את האפליקציה וכל משתמש יכול להוריד אותה.

אותו העיקרון קיים גם בפלטפורמות של אתרי אינטרנט. כאשר מקימים אתר אינטרנט על פלטפורמה מסוימת (נקראת גם מערכת ניהול תוכן), בין אם מדובר על וורדפרס או וויקס. המערכת מגיעה עם פונקציות בסיסיות בלבד, ממש כמו שמכשיר הטלפון מגיע אלינו בהתחלה בלי שום תוספות. מאחר וכל אתר אינטרנט שונה מאוד מהשני כל מנהל אתר צריך להתקין תבניות ותוספים ממש כמו שבטלפון יש צורך להתקין אפליקציות.
כאשר אנו רוצים להחליט בין שני האופציות – וורדפרס או וויקס נוכל להשוות את וויקס לאפל ואייפון ואת וורדפרס לאנדרואיד. בוויקס, כל תבניות או תוסף עוברים תחת הבקרה של צוות שצריך לאשר או לא לאשר את התוסף לשימוש המשתמשים במערכת בעוד שבוורדפרס אין שום הגבלה כזו וכל אחד יכול להעלות תוסף ולהציע אותו למשמשי המערכת.

טלפונים-ניידים-אפל-ואנדרואיר
ההבדל בין וורדפרס ווויקס מאוד מזכיר את ההבדל בין אייפון לאנדרואיד

וורדפרס ווויקס – עושר מול סנכרון

הבירוקרטיה סביב אישור התוספים והתבניות בוויקס יוצר יתרון וחיסרון. הייתרון הוא שהתוספים שמאושרים מסתנכרנים באופן מלא ויעיל עם שאר התוספים, התבניות ועם המערכת באופן כללי, שכן אם זה לא כך, וויקס לא יאשרו את השימוש בה. החיסרון הוא שישנם הרבה מאוד תוספים שאינם מאושרים מה שגורם למצב שבו ישנם הרבה פחות תוספים שמוצעים לשימוש באתרים. וורדפרס היא הצד השני של המטבע, במקרה של וורדפרס ישנו עושר הרבה יותר גדול של פונקציות תוספים ותבניות. עובדה זו מאפשר אינסוף אופציות לפרוייקטים מורכבים וגדולים שצורכים פונקציות מגוונות. כמעט לכל צורך בוורדפרס יש מענה בדמות תוסף ייעודי. החיסרון הוא שישנם גם הרבה תוספים שאינם מסונכרנים עם תוספים אחרים ויוצרים התנגשויות בקוד של האתר, כך שיש צורך לבדוק שהתוספים הם בעלי שם ועובדים כמו שצריך לפני שבוחרים בהם.

וורדפרס או וויקס – one stop shop

המונח one stop shop מציין מצב שבו יש את כל מה שהלקוח צריך עבור שירות מסוים במקום אחד.

כאשר בונים אתר יש צורך ביצירת תשתית לפני שמתחילים את הבנייה בפועל. התשתית הזו כוללת קניית דומיין, קניית אחסון, התקנת מערכת ניהול התוכן, התבניות והתוספים ועוד. כלומר, בין אם משובר באתר תדמית, דף נחיתה או חנות אינטרנטית, מעבר לבחירה במערכת ניהול התוכן ישנם שירותים נוספים שעלינו לבצע בחירה בהם בכדי לבנות את האתר. וויקס, כמערכת סגורה, מתיימרת גם לתת למשתמשים שלה את כל השירותים הנלווים האלו תחת קורת גג אחת. כלומר, אם אתם בונים אתר בוויקס, אתם גם קונים דרכה את הדומיין, מאחסנים את האתר על השרתים שלה ועוד.

כאשר משתמשים בוורדפרס אין שום סיפוק של שירות נוסף, כלומר יש צורך לפנות לרשם דומיינים בכדי לרשום את הדומיין ולמצוא חברת אחסון בכדי לאחסון את קבצי האתר על אחד השרתים שלה. למעשה כאשר משתמשים בוורדפרס מקבלים רק את מערכת ניהול התוכן בלי שום דבר נלווה.

להבדל הזה בין שני המערכות יש יתרון וחיסרון. אם נבחן אותם מהזוית של וויקס, וויקס מחייבת אתכם להשתמש בתשתיות שהיא מציעה בלבד. במצב כזה נחסך כאב הראש של ליצור קשר עם רשם דומיינים וחברת אחסון בשביל השירותים הנלווים אבל זה הופך את המשתמשים של וויקס לתלויים בה לחלוטין. אם וויקס מחליטה להעלות מחירים או לשנות משהו בשירות נוסף שלה שאינו קשור למערכת ניהול התוכן, אין ברירה אלא להשלים עם השינוי. לא ניתן באמת להחליף את לספק שירות אחר שכן זה יגרור צורך לבנות את כל האתר מחדש.

מהזוית של וורדפרס אנו רואים שוב את הצד השני של המטבע, לטוב ולרע. כאשר בוחרים לבנות אתר דרך וורדפרס יש צורך ליצור קשר עם כל ספקי השירות הנוספים בכדי להקים את האתר, צריך לעשות סקר שוק ולבחור את מי ששנמצא כהכי מתאים. זו כמובן עבודה שיש לבצע אותה בנוסף לבחירה בוורדפרס אבל היתרון כאן הוא שניתן להחליף כל ספק שירות שאנו רוצים בלי שזה יגרור שום בעיה מבחינת האתר. מעבר לכך וורדפרס היא מערכת חינאמית. התשלום שאנו מבצעים הוא אך ורק לשירותים השונים או לתבניות ותוספים כך שאין שום חשש להעלאת מחירים מצידה של המערכת שאותה כמובן לא ניתן להחליף.

גם כאן ניתן לראות בקלות את ההשוואה בין אנדרואיד לאייפון. כל משתמש אייפון שרצה לעבור לאנדרואיד גילה עד כמה זו פרוצדורה בעייתית בעוד שמעבר בין מכשירים שונים שמבוססים על אנדרואיד היא קלה ופשוטה.

וורדפרס או וויקס – one stop shop

אבטחת המידע היא עקב האכילס של וורדפרס ולמעשה של כל מערכת הפעלה פתוחה שמאפשרת חופש. אני קורא לזה "החופש ועונשו". וויקס, כמערכת סגורה היא באופן טבעי בעלת רמת אבטחה גבוהה יותר כאשר וורדפרס מאפשרת תוספי אבטחה מתקדמים ככל שהיא יכולה כדי לצמצם את הפער שנוצר.
מאחר ואין פיקוח ובקרה בוורדפרס על התבניות והתוספים, זוהי פרצה אפשרית עבור תוכנות זדוניות להתחבר אל האתרים שבנויים עליה. בוויקס הכל עובר פיקוח ובקרה לפני שהוא מוצע למשתמשים ולכן קשה יותר לפרוץ לאתרי וויקס והרבה יותר קל להגן עליהם.
הפיצוי במערכת של וורדפרס הוא דרך תוספים אבטחה מתקדמים, היכולת לעדכן את התופסים והתבניות באופן שוטף כדי לוודא ששום תוכנה זדונית לא חודרת דרכם ועוד. אבל עדיין, החופש שוורדפרס מציעה מכתיב גם שהאחריות על האבטחה של האתר היא קודם כל על בעל האתר. במצב כזה יש לבעל האתר צורך להפעיל שיקול דעת בבחירת התבניות והתוספים, לוודא שהוא מתקין תוספים פופולרים וכאלו שנמצאים בשימוש רחב, שעוברים עדכונים תכופים וכו'.

אבטחת-אתרים
אבטחת האתרים בוויקס היא יותר מתקדמת

וורדפרס או וויקס – מי יותר פופלרית?

זה הסעיף שלדעתי נותן את הניצחון לוורדפרס על פני וויקס.
הנתון הבא הוא מדהים לדעתי : 32.3% מכלל אתרי האינטרנט בעולם בנויים על וורדפרס. מעבר לכך וורדפרס שולטת בככמעט 60% משוק מערכות ניהול התוכן. וויקס לעומת זאת לא זוכה לפופולריות כה גורפת ועומדת על 1% בלבד מכל האתרי האינטרנט בעולם. היתרון של וורדפרס כאן הוא עצום ואומר הרבה על האמון שהיא זוכה לו ברחבי העולם.
הפופולריות הזו מתורגמת בשטח לקהילה ענקית של משתמשים ומפתחים שדנים, כותבים מאמרים על בניית אתרים, עוזרים ומפרים אחד את השני. כמעט ואין שאלה בנוגע לוורדפרס ברחבי האינטרנט שלא נשאלה ועל כל שאלה כזו ניתנות כמה וכמה תשובות מהרבה משתמשים, כך שהתמיכה הקהילתית שמתקבלת בוורדפרס היא עצומה. גם אם נדרשת פונקציה מסוימת לאתר כלשהו או שישנו מנהל אתר שנתקל בבעיה כלשהי עם האתר שלו, ברוב מוחלט של המקרים הוא יוכל למצוא את המענה שלו הוא זקוק על ידי חיפוש של השאלה בגוגל שתקפיץ עבורו את המקומות בהם השאלה שלו כבר נשאלה בנוסף לכל התשובות שקיבלה. חשוב לציין שוויקס מנסים לעמוד בקצב ומעניקה שירותי תמיכה טלפונית שעל פניו נראים כיותר נגישים מאשר פורומים אינטרנטים, אך גם כאן, היכולת שלה לגייס משאבים לתמיכה במשתמשים שישתוו לקהילה של מיליוני משתמשים שעוזרים אחת לשני היא לא באמת אפשרית.
היתרון של הפופלריות מגיע גם במצב בו אתם מעוניינים באיש מקצוע שיבנה עבורכם את האתר ולא לבנות אותו לבד. אם תרצו להחליף את בונה האתרים או את מקדם האתרים תוכלו לעשות זאת ביתר קלות אם האתר שלכם בנוי על וורדפרס. מאחר והמערכת כל כך פופלרית כל בעל מקצוע בתחום יודע לעבוד איתה, ובמצב כזה ישנן אפשרויות בחירה רבות יותר להחלפת איש מקצוע כאשר מדובר בוורדפרס לעומת וויקס.

פופולריות-של-וורדפרס
וורדפרס היא המערכת הפופולרית ביותר לבניית אתרים

אז במה כדאי לבחור יותר? וורדפרס או וויקס?

אם נסכם את כל הסעיפים עד כמה נוכל לראות ש…

לוורדפרס יש יתרונות בכל מה שנוגע לעושר בפונקציות, בניית אתרים מורכבים, בפופולריות ובעצמאות שהיא מעניקה למשתמשים. לוויקס יש יתרונות בקלות השימוש במערכת וברמת האבטחה הגבוהה יותר. כמו שצויין בתחילת המאמר, אין מערכת אחת שהיא אבסולוטית יותר טובה מהשניה, אלא לכל מערכת יש יתרונות שיהיו יותר נחוצים במקרים מסויימים וחסרונות שיגבילו אותה יותר מידי במקרים אחרים. אם אני מוכרח לסכם את ההשוואה לכדי משפט אחד הייתי עושה זאת כך:

אם אתם מעוניינים בנוחות ובפרוייקט קטן בחרו בוויקס, אם אתם מעוניינים בפרוייקט שיכול לגדול ומעוניינים בעצמאות וחושבים לטווח רחוק בחרו בוורדפרס.

לקוחות ממליצים

מוזמנים להתרשם מכל חוות הדעת עליי
כמקדם אתרים מומלץ

ניתן גם להשאיר פרטים בטופס הבא

מתעניין בבנייה או קידום האתר שלך? מוזמן לשיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות!

בוא נגלה איך נגיע יחד למקום הראשון ונביא הרבה לקוחות חדשים לעסק שלך.

אולי יעניין אותך גם...

seoorppc
איך לקדם אתר בגוגל?
כפיר מנשה

קידום אורגני או ממומן – מה יותר כדאי?

מתלבטים בין קידום אורגני לקידום ממומן? המאמר מסביר את ההבדלים, היתרונות והחסרונות של כל שיטה, ומסייע בבחירה המתאימה לעסק שלכם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן